Roman Novotný,
hlavní sommelier La Degustation Bohême Bourgeoise

Roman Novotný je hlavní sommelier restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise se kterou spolupracujeme a kde si můžete objednat nejen vína od Autentistů, ale také další zajímavosti z různých regionů bývalého Rakouska-Uherska.

Jak ses dostal k práci s vínem?
Sice to není zase tak dávno, co jsem s vínem začal opravdu pracovat, ale úplně přesně si na to nevzpomínám. Ale vím jistě, že nikdo v rodině s vínem nepracoval a ani ho nikdo nedělal, takže v rodině tradice není. Myslím, že to bylo asi při mé praxi v prestižním hotelu Savoy u Pražského hradu. V té době to byl vyhlášený pětihvězdičkový hotel, kde se pracovalo s velkými víny, tam jsem měl poprvé možnost tato vína ochutnat. Myslím, že to bylo kolem roku 2000, to mi bylo 17 let.

Kdybys měl definovat, co je víno, jak by Tvoje definice zněla?
Přesná definice je: Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné rodu Vitis. Ale to všichni vědí . Ale spíše bych otázku formuloval, co je pro mě víno? Víno je pro mě klíč od všech dveří - kultura, cestování, umění, gastronomie, přátele, životní styl, vzdělání, komunikační nástroj, vášeň, koníček, práce, radost, odpočinek. Víno mě stálo mnoho času a peněz, ale mnohem více mi dalo.

Proč je profese sommeliera důležitá?
Nevím přesně, jak moc je to důležitá profese, důležitější bude asi doktor, hasič, či záchranář ale rozhodně je to profese zajímavá. Dobrý sommelier v restauraci nebo ve vinotéce zvyšuje její prestiž na trhu, potažmo její obrat a zisk. Myslím, že je důležité zmínit, že sommelier je především spojka mezi vinařem a zákazníkem, zprostředkovatel důležitých informací o víně, ať už v restauraci, vinotéce, firmě nebo ve vinařství.

Tvoje víno roku 2014?
Průměrně ochutnám 5000 vín za rok, takže je velmi těžké vybrat jen jedno víno z takového množství, zajímavých vín za poslední rok bylo nepřeberné množství. Ale jedno víno ve mně zanechalo výraznější pocity, než ta ostatní. Víno pocházelo z jedné z nejslavnějších vinic na světě - La Romanée Grand cru (0,85 ha). Dnes je monopolně vlastněná vinařstvím Liger-Belair, které od roku 1991 převzalo správu domény. Ve čtyřicátých letech byla úroda prodávána négociantům, někdy i několika najednou. Thomas Bassot, od něhož byla naše láhev, mnohokrát usiloval o nákup celé vinice stejně jako Henri Leroy. Oba patřili k významným vinařům té doby. Naše láhev byla z roku 1949, víno bylo v perfektní kondici s potenciálem na další desetiletí, proto jsem jí také ohodnotil plnými 100 body ze 100. Je to víno, které vás rozpláče štěstím. Pro mě to nebylo jen víno tohoto roku, ale zatím celého mého krátkého života.

Tvůj profesní sen?
Nikdy jsem neměl žádné velké sny a plány, nechávám všemu volný průběh. Přál bych si dělat jen to, co mě opravdu baví a to se zatím vyplňuje. Určitě to bude vždy práce s vínem. Pravděpodobně budu součástí realizace nového vinného baru, to by se asi do profesního snu dalo zařadit. Také bych rád zkusil absolvovat kurz Master Sommeliers, ale jsem realista a zatím je to nereálné.